JAK PLÁNUJI?

by - března 13, 2020



 Krásný den vám všem,

   dnes jsem se konečně dostala k tomu, abych nafotila nějaké fotky k tomuto článku, a tak jsem se rozhodla, že napíši rovnou i text, abych nemusela již déle prodlužovat můj deadline, který mám hlavě od doby, co jsem si do diáře napsala, že vydám tento článek.

 Tím se rovnou dostáváme k tématu, co bych tu dneska chtěla rozebrat, a to jest plánování. Myslím, že tohle je vždy nejvíce probírané na začátku roku, kdy si všichni dají předsevzetí, že tento rok již konečně začnou plánovat, koupí se sebekrásnější diáře, a polovina z nich je pak stejně o týden, možná měsíc později zahodí s tím, že to nemá cenu. Pak jsou tady ti, co si vše zapisují do poznámek na mobilu. A nakonec úplný extrém, který si nezapisuje nikdy nic.

 Já osobně jsem ten typ, co si zapisuje, nebo se aspoň snaží, úplně všechno. Používám na to hned několik způsobů. Takže bych to tady asi zbytečně neokecávala a vrhla se rovnou na to.


 Začnu s papírovým diářem. Diář tohoto typu používám pravidelně již několik let a je to pro mě rozhodně ten nejlepší a nejosobnější přístup k plánování. Baví mě si ten diář udělat hezký, i když tedy často nemám čas na nějaké extra vykreslování. Spíše si to doplním hezkou samolepkou a jednotlivé aktivity zabarvím do barev.


 Než jsem ale začala pravidelně tento diář používat a OPRAVDU si do něj zapisovat, uběhla dlouhá cesta. Už jako malá jsem dostávala různé diářky, ale většinou jsem si tam zapsala tak dvě věci a tím to končilo. Čím jsem byla starší a učivo ve škole přibývalo, tím víc jsem se snažila tuto metodu využívat, ale upřímně mi to opravdu moc nešlo. Poprvé jsem začala diář důkladně používat až na střední, kdy mi nic jiného nezbývalo a hlavně jsem i mentálně dospěla k tomu, že mě to vlastně baví.


 Používám již několik let diáře od A cup of style. Přijdou mi nejlepší, protože mají pevné desky a hlavně dostatečně veliké. Jejich první diář měly jenom v jedné velikosti, ale pak začali dělat velikosti dvě. Já osobně tedy používám ten větší, jelikož se mi za prvé líbí ty texty, a za druhé toho mám tolik na plánování, že by mi ten malý rozhodně nestačil. Pro někoho, kdo s plánováním začíná, bych ale doporučila spíše ten malý, bude vám bohatě stačit.

 Jinak, z těch kalendářů, které v diáři mají používám primárně ty, které vidíte na fotce, ale občas použiji i ten první pro úplně celý rok. Také hodně používám habit tracker, hlavně na fitness a učení.  😉  


 Další věc, co používám k plánování, je Google kalendář, a to jak na mobilu, tak na počítači. Dá se totiž úplně jednoduše synchronizovat. Líbí se mi na tom hned několik věcí. Za prvé je to užitečné, když po ruce zrovna nemáte papírový diář a potřebujete něco rychle zapsat. U jednotlivých událostí, používá hlavně u doktorů, si můžete nastavit upozornění, takže nezapomenete, že byste měli někde být. Také se mi tam líbí, že si v tom vašem kalendáři můžete udělat menší "podkalendáře", takže věci kolem školy mají jinou barvu, než vaše osobní věci a právě ti doktoři.


 Další poměrně užitečná věc je, že si můžete vytvořit právě ten jeden "podkalendář", který spojíte například s nějakou kamarádkou, rodinou, a tím pádem tam máte možnost naplánovat společné akce, které vidíte obě/všichni. Tyto funkce má myslím i apple kalendář, takže pokud nemáte android a nevlastníte google účet, můžete to samé v podobné formě praktikovat právě tam.

Tady jsem schválně úpně nezaostřila, protože přeci jenom tam mám osobní věci, každopádně jsem chtěla ukázat, jak to mám zhruba rozdělené těmi barvami 
 Co se týče nějakého normálního stojacího kalendáře na stole, já mám spíše takový okrasný vytvořený od mojí sestry, ale jako rodina máme jeden v jídelně a tam zapisujeme akce nás všech, abychom věděli, kdy kdo co má. To je určitě hodně užitečná věc, a pokud to ještě neděláte, mohu jenom doporučit.

 A jaké plánovací metody používáte vy? Nebo máte nějaký papírový diář, který je něčím specifický a stojí podle vás za zkoušku? Můžete mi napsat do komentářů, budu ráda za jakýkoliv tip!

 Xoxo Clara   

You May Also Like

4 komentářů

  1. Mám to veľmi podobné :) Naviac používam Trello - na blog a pracovné záležitosti, keďže sa tam dajú vytvárať skupiny :)

    OdpovědětVymazat
  2. MILUJU plánování! Nejvíc využívám taky diář od holek z A cup of style, kde mám vše hezky barevně rozlišeno, ale poslední dobou taky dost využívám kalendář v mobilu. Máme ho synchronizovaný s rodinou a plánuju si v něm hlavně víkendy a dny, kdy nebudu doma. Co mi hodně taky pomáhá třeba teď v karanténě jsou to do listy, které si dělám na všechnu práci pěkně na pár dnů dopředu a pak ten pocit, když si to můžeš odškrtnout...

    No ale teda aktuálně vím, že nemá cenu plánovat víc jak pár hodin dopředu. Během minulého víkendu se mi, a to nepřeháním, změnily plány nejméně čtyřikrát. Takže doufám, že tahle bláznivá situace plná nejistoty bude brzo pryč a já budu moct zase začít plánovat pěkně dopředu :D

    Přeju pevné zdraví! Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, s tím plánováním je to teď na nic.. Já musela všechno s lítostí přeškrtat... Teď si tam píšu už jenom úkoly do školy,co musím odeslat 💛😥

      Vymazat

Mé díky patří za každičký komentář tady. Jsem vám vděčná, že se vám článek líbil a teď ho tu odměníte komentářem...