ROZHOVOR I EDNA NOVÁ

by - prosince 08, 2019




Krásný dobrý den,
 Dnes jsem tu s novým rozhovorem, tentokrát s bloggerkou Ednou Novou, kterou jsem oslovila hlavně proto, jelikož píše blog vyloženě o „tabu“ tématech. Taky má nádherný styl psaní a osobně si myslím, že je to rozhodně někdo, kdo stojí za vaši pozornost. Její blog najdete zde.
 Tak vám přeji hezké počtení.

Většinou moje první otázka směřuje na to, proč jsi s blogem začala. Tentokrát ji ale trochu pozměním. Proč jsi začala psát blog, který se zaměřuje čisté jen na témata, která dost lidí považuje za tabu? Neměla jsi strach z toho, že tě za ně lidí odsoudí?

Blog mě naučil, že lidé mají určitou míru “tabu” rádi. Takže je dobré umět odhadnout, co lidé ještě snesou a co ne. 
Blog jsem začala psát v okamžiku, kdy se mi vše poměrně dařilo. Měla jsem novou skvělou práci, vztah, tudíž mi nějaké odsouzení bylo putna. A pokud chci být čtena, tak se s tímto druhem negativních reakcí musím smířit.




Zajímalo by mě, jak jsi došla k tomu, že sis blog založila na Idnes. Většina blogerek používá třeba Blogger, jako já, nebo WordPress, popřípadě úplně vlastní stránku. Zamýšlela ses nad tím předem? Třeba z důvodu, že se k článkům dostane více lidí a budeš tak moci diskutovat o těchto tématech s více lidmi, nebo jsi o tom vůbec nepřemýšlela a byl to jen prvotní impuls? 

Idnes jsem opravdu zvolila záměrně kvůli oslovení potencionálních čtenářů. Již kdysi jsem měla blogy, které byly hodně osobní, ale četla je jen hrstka známých či spřízněných blogerů. To jsem už nechtěla. Mé ambice se točily kolem nejasné myšlenky, že “budu objevena” a bude mi umožněno vydat knihu. Což je takový vtipný úlet, protože žádnou knihu nemám napsanou a vydávání blogových článků knižně mi nepřijde úplně férové vůči čtenáři.

 Doufám, že tuto otázku nebudeš brát zle, myslím jí pozitivně. Pokud nebudeš chtít odpovídat, nemusíš, ale abych řekla pravdu, jméno Edna není zrovna obvyklé, avšak musím podotknout, že se mi velmi líbí. Chci se ale zeptat, jelikož píšeš o takovýchto tématech, setkala ses někdy třeba s nějakou šikanou ohledně toho, jak se jmenuješ?

Bejvalka mého partnera mě nazvala Ednou Bednou, což považuji spíše za úsměvné.




 Abych zase položila jednu ze svých obvyklých otázek, máš nějaké vzory, které sleduješ, třeba se od nich i v nějakých ohledech a inspiruješ?

Pokud myslíš nějaké blogery, tak žádné takové nemám. Inspirují mě knihy, které čtu. Třeba taková série Patrick Melrose je pro mě teď vrchol dokonalosti. Drsné téma, které je podáno originálně (co dialog to krása) a s nadhledem. 
Ráda bych se přiblížila onomu ideálu psát jednoduše, ale nikoliv blbě. Psát s humorem o těžkých věcech, zároveň nesklouznout ke klišé. A ještě využívat krásy českého jazyka. Mám v lásce různé patvary slov.

 Tady musím poznamenat, že se ti to daří velmi dobře, tvoje články jsou prostě výborné.

 Vždy se snažím vymyslet do každého rozhovoru nějakou originální otázku, dnes mě napadlo guilty pleasure. Máš nějaké?

Ono to není moc “guilty”, protože v tom jedou skoro všichni kolem. Kafe a knihy. Ale možná lehce guilty bylo, že jsem pila jednu kávu denně i v těhotenství.

 Mě přijde, že knihy jsou tak na rozhraní, protože je část lid, které na ně prostě nedá dopustit, a pak jsou lidi, kteří si nepamatují, kdy naposledy drželi knihu v ruce. Bohužel mám pocit, že třeba v mém okolí mezi mladými lidmi je spíše ta druhá skupina a upřímně mě to velmi mrzí. Každopádně já na ně nedám stejně jako ty nedám dopustit. Stejně tak kafe, prostě ho miluju!

 Jak reaguje tvoje okolí na to, že bloguješ?

Moji ex partneři z toho nebyli z pochopitelných důvodů příliš nadšeni, neboť je nelíčím příliš pozitivně. Můj ex mi dokonce napsal, že se v těch blozích konečně zjevila má skutečná zlá povaha. Mrzelo mě to. 
Jinak jsou reakce rodiny, přátel, známých převážně pozitivní.




 O jakém tématu píšeš nejradši?

O lidech. O tom, jak jsme nedokonale dokonalí, směšní a úžasní zároveň.

 S tím souhlasím!

S jakými odezvami se setkáváš? Jsou spíše pozitivní, nebo negativní? (Nemyslím teď třeba na tvůj styl psaní, ale obecně na témata )

Myslím, že lze najít pozitivní i negativní reakce. Překvapivě jsou pozitivní reakce spíše od mužů.

Poslední otázka, jak bys ohodnotila celý tento projekt s rozhovory.

Hodnotím ho hodně pozitivně!
Zaprvé polichotilo značně mému egu, že jsi mě o rozhovor požádala. Co si budeme povídat.
Zadruhé mi otázky sedly.
Zatřetí… Tohle není jen bezduché sdílení spřátelených blogů. Představíš blogera, on pak na svém blogu či jiné síti zveřejní odkaz na tvůj rozhovor. A jede to! A má to styl!

 Jee. Tak to děkuji, to mě hodně potěšilo, že to někdo takto vidí. Jsem ráda, že vám to, jako čtenářům něco přináší a dozvídáte se nové a zajímavé věci.

 Tak jo, ještě jednou bych tu chtěla poděkovat Edně, že si na mě udělala čas, moc si toho vážím! Teď bych vám chtěla popřát už jen hezký advent. Je neuvěřitelné, že je dnes již druhá adventní neděle! Užívejte posledních minut odpočinku a zítra vstupte do nového týdne pravou nohou!

 Xoxo Clara

You May Also Like

0 komentářů

Mé díky patří za každičký komentář tady. Jsem vám vděčná, že se vám článek líbil a teď ho tu odměníte komentářem...