ROZHOVOR I SPISOVATELKA LENA VALENOVÁ

by - listopadu 01, 2019




 Krásný dobrý den vám všem,

  jsem tu s novým rozhovorem, tentokrát velmi speciálním. Není totiž s blogerem, ale s českou spisovatelkou Lenou Valenovou, se kterou jsem před časem, je to asi necelý rok navázala spolupráci a podílela se na její nové knížce Cool Girl!. Optala jsem se jí, zda by se mnou nebyla ochotná udělat rozhovor a na souhlasila, takže tady ho máte! Snad si ho užijete. 😀

 Proč si se stala spisovatelkou? Byl to tvůj dětský sen, nebo jsi k tomu došla až časem?

Co si pamatuju, vždycky jsem chtěla být spisovatelkou. Už jako malá jsem si vymýšlela příběhy a jen co jsem se naučila psát, začala jsem si je i zaznamenávat. Dodnes mám schované básničky a krátké příběhy z doby, kdy mi bylo sedm, osm let.





 Co tě přimělo napsat svoji úplně první knihu?

Naštvala jsem se. Sama na sebe. Poté, co jsem už po několikáté odložila dočtenou knihu s pocitem, že měl příběh skončit jinak, postavy udělat jiná rozhodnutí a vůbec…, následovalo klasické: Když jsi tak chytrá, tak proč nenapíšeš nějakou knihu sama? A bylo to. Bydlela jsem tehdy v Londýně a po práci a ve volných chvílích jsem chodila do kaváren u řeky Temže s výhledem na Big Ben, četla si, přemítala nad vším možným a srkala u toho kapučíno. Po jednom takovém kavárenském návratu domů jsem usedla k počítači, otevřela novou stránkou Wordu a začala psát příběh, který mi ležel v hlavě už od středoškolských let. O pět let později jsem držela v ruce všechny čtyři díly Moře nálezů a ztrát, které letos doplnila pátá kniha – Cool Girl!.

 Ten pocit znám. Snad mě také někdy přiměje sednout si a napsat tu moji vysněnou knihu. Obdivuju tě, že jsi u toho psaní vydržela, já jsme kolikrát něco rozepsala, ale pak už nevěděla jak dál, a tak jsem to nechala být.

 Jak jsi se psaním začínala?

Psaní příběhů mě bavilo odjakživa. I když čeština zrovna nepatřila mezi moje oblíbené předměty a ze slohových prací jsem měla málokdy jedničku. Než jsem se pustila do rukopisu Náhodných lhářů, neměla jsem se psaním příběhů v takovém rozsahu absolutně žádné zkušenosti. Nikdy jsem psaní nestudovala, ani nečetla žádnou příručku o tom, jak napsat knihu. Byla to pro mě jedna velká neznámá. Strašně moc jsem ale chtěla příběh Eleny a Michaela sepsat a dát mu knižní podobu.


 Jak získáváš inspiraci na knihy? A jak tě napadlo vytvořit interaktivní knihu jako je Cool Girl!?

Příběhy jako takové mě napadají sami od sebe. V jednotlivých scénách se pak odrážejí situace, které zažívám, problémy, se kterými se potýkám i místa, která navštěvuji. Díky mojí lásce k cestování je to o to jednodušší. New York je pak samostatnou kapitolou... :) K napsání právě vydané Cool Girl! mě navíc inspirovala i vlastní středoškolská léta, období dospívání a hledání sama sebe. Stejně jako Tina, Marta a Anet, i já jsem se dříve věnovala společenským tancům, závodně běhala a chodila do hudební školy.
A proč interaktivní kniha? Ráda prožívám knižní příběhy společně s jejich hrdiny. Chtěla jsem proto vytvořit příběh, na kterém by se mohli podílet z části i samotní čtenáři. Aby nebyli jen jeho pozorovateli, ale přímo jeho součástí.

Mě ten nápad upřímně úplně nadchnul, protože když někdo bude třeba kvůli konci v knize, může se „udělat“ ten „vlastní“ konec.




 Máš nějaký spisovatelský (nebo jakýkoliv) vzor?

Neřekla bych přímo spisovatelský vzor. Mám samozřejmě své oblíbené autory, ale při samotném psaní se snažím jít svou vlastní cestou. Nesnažím se kopírovat žádné zavedené postupy. Ráda při psaní experimentuji a vymýšlím si vlastní koncepty. Asi bych ani nedokázala psát podle nějaké šablony, nebo předem zadaného tématu. Právě ta možnost dělat si věci po svém, mě na psaní baví asi nejvíc.

S tím souhlasím, psaním se tvoří úplně nový svět plný možností.

Máš nějakou radu pro lidi, kteří se snaží napsat svoji prvotinu?

Hlavně to nevzdávat! Určitě si také hned na začátku ujasněte, proč píšete a co tím chcete dokázat. Jinak se po počátečním nadšení budete jen těžko nutit k proseděným hodinám u počítače. Je třeba si ze psaní udělat návyk a také počítat s tím, že text budete ještě mnohokrát přepisovat. Nikdy byste proto neměli považovat první verzi za tu konečnou. Psaní knihy je opravdu dlouhý krkolomný proces. Bez jasné motivace, cíle a vytrvalosti hrozí, že skončíte někde v půli a váš rukopis nikdy neopustí pomyslný šuplík.

Máš ve svém okolí podporu ohledně psaní knížek?

Určitě. Tou největší podporou je můj muž, který je sám velký knihomol, zároveň i skvěle píše. :) Byl to také on, kdo věděl jako první o mém úmyslu napsat a vydat knihu. Mám samozřejmě ohromnou radost, že se z mých knížek těší i moje okolí, i když nejsou přímo cílovými čtenáři.

 Co je tvůj největší sen?

Tak to je překvapivě těžká otázka. Mám totiž spoustu snů, které se týkají různých oblastí života. Těžko bych asi vybírala jen ten nej. Ten aktuální, spisovatelský je vydávat alespoň jednu knihu ročně. A takovým tím vzdáleným snem mimo realitu, je vidět postavy z mých knih oživnout na filmovém plátnu. Jsem si jistá, že by to potěšilo mnohé čtenářky série Moře nálezů a ztrát. :)  

V tom filmu tě plně podporuji. Podle mě to je úplně to nejkrásnější, co se může spisovateli stát, že se rozhodnou jeho knihu natočit! Doufám, že se ti to někdy povede.




 Jak jsi vydržela napsat knížku na pokračování? Přesně na 4 díly. Nedocházela ti inspirace?

Inspirace rozhodně nedocházela, spíš naopak. Když jsem začala psát první knihu, neplánovala jsem přímo knižní sérii. To, že budu muset příběh rozdělit do víc knih, přišlo zcela přirozeně při psaní prvního dílu s tím, že jsem si od samého začátku stanovila osnovy, co se v kterém díle stane, jak se děj a postavy v jednotlivých knihách posunou atd. Věděla jsem dopředu i to, jak který díl začne a skončí. Těšila jsem se pak už jen na to, jak budu jednotlivé linky spojovat dohromady. Miluju ten příběh a jeho postavy, a proto i samotné psaní mě nesmírně bavilo. Nikdy jsem tak neusedala k počítači s pocitem, že musím něco napsat, nebo že musím vymyslet, jak to bude pokračovat. Zápletky, rozhovory a potyčky mezi postavami, stejně tak jako doprovodné náměty mě napadaly průběžně během dne a já se pokaždé těšila, až zase přidám další díl do skládačky.

Jaký máš názor na Pointu?

Myslím, že Pointa je skvělou alternativou pro české autory, která spojuje výhody samonákladu se zázemím klasického nakladatelství. Moje očekávání a představy, se kterými jsem do projektu šla, byly rozhodně naplněny. Byla to pro mě zároveň i neocenitelná škola po té profesní stránce. Jako autor nejsem odborníkem na všechno, a proto byla pro mě důležitá i profesionální podpora, jak přímo z týmu Pointy, tak hodnotné informace a kontakty, které najdete na jejich portálu. Výroba knihy není záležitostí dvou lidí, ale hned celého týmu různých profesí a tady máte vše, co k tomu potřebujete na jednom místě. Našla jsem si tam i skvělé kolegy, kteří mi pomohli dotáhnout moji představu do konečné podoby a když jsem potřebovala s něčím poradit, nebo vyřešit nenadálý problém, bylo se na koho obrátit. Prostě nebyla jsem na to sama. Právě tohle asi považuji za největší přidanou hodnotu Pointy. Mohu ji doporučit jak začínajícím autorům, kteří se teprve seznamují s procesem vydávání knih, tak již těm zavedeným, pro které Pointa může znamenat větší flexibilitu, a především absolutní kontrolu nad výslednou knihou.

Ano, s tím naprosto souhlasím. Pointa je v tomhle, alespoň na českém trhu, naprosto výjimečná a podle mě velmi dobrá firma.

 Jak bys ohodnotila naší spolupráci?

Bylo to poprvé, co jsem využila služeb Beta čtenářů a z mojí strany to byla rozhodně příjemná, a hlavně hodnotná spolupráce. :)

 I já jsem moc vděčná za tuto spolupráci, hodně mi toho dala a doufám, že podobných spoluprácí se ještě pár objeví!

 Knihu si můžete koupit ZDE nebo v knihkupectví.

 Také doufám, že se vám článek líbil a chci se zeptat, zda jste někdy někdo měl třeba podobnou zkušenost jako já, nebo jako Lena. Jinak, si užijte krásný zbytek týdne!

 Xoxo Clara

You May Also Like

0 komentářů

Mé díky patří za každičký komentář tady. Jsem vám vděčná, že se vám článek líbil a teď ho tu odměníte komentářem...