JAK JSEM SE DOSTALA K BETAREADINGU?

by - listopadu 11, 2019




 Krásný dobrý den všem,

   dneska je sice už neděle pondělí, a tento článek měl být již dva tři dny online, ale tak co už, že jo 😂. Každopádně, konečně jsme se rozhodla vám napsat moji cestu k betačtenářství, jelikož jsem na svém instagramu již několikrát propagovala knihu Cool Girl!, na které jsem v rámci spolupráce pracovala, a říkala jsem si, že by tedy byl rozumné vám vlastně vysvětlit, jaký druh spolupráce to vlastně je a i co u ní dělám já.

  Jako první bych vám asi vysvětlila, co vůbec pojem betačtenářství je. Je to vlastně takový "program", který zajišťuje kontakt mezi spisovatelem a člověkem, který čte jeho knížky před tím, než vyjdou a dává mu různé postřehy, které by mohly zlepšit čtenáři pochopit knihu.




 K této práci jsem se vlastně dostala přes facebook, kdy na mě vyskočil článek o tom, zda bych neměla zájem o to, stát se betačtenářem. Klikla jsem na něj a velmi mě zaujal, a tak jsem hned šla na stránku Pointy (nakladatelství, na které článek odkazoval) a udělala si tam účet. Nejdřív jsme se tam trochu rozkoukala, a pak začala prohledávat knihy, které hledali kolegy. A našla jsem Cool Girl! Knihu, která mě velmi zaujala. Neváhala jsem tedy, a napsala Leně, zda by o takovouto spolupráci neměla zájem. Následně jsme si vyměnily pár emailů, kde mi posílala dotazník, proč to chci dělat, a tak. Nutno podotknout, že každé "přijímací řízení" vypadá jinak. Teď třeba domlouvám další knihu a komunikace se točí úplně kolem jiných věcí. Záleží vždy na daném spisovateli.


Tahle fotka je v posledních pár dnech moje nejoblíbenější 😍

 Když jsme se konečně domluvily, začala moje práce jako propagátor, jelikož se teprve spouštěl předprodej. Když proběhl úspěšně, moje práce pro tu chvíli skončila. Pár měsíců se mi nikdo neozval, jelikož se kniha v podstatě dopisovala. Pak teprve přišla řada na mě. Mojí povinností bylo přečíst získané dokumenty (strany knihy) a zaslat na ně konstruktivní zpětnou vazbu. Lena mi vždy k dokumentu zaslala i sérii otázek, na které chtěla odpovědět.




 Týkaly se to toho, co se mi líbilo, co bylo třeba vtipné, co nesrozumitelné, čtěme jako: co by čtenářům na chvíli zamotalo hlavu. Celkově jsem jako betačtenář přečetla něco přes sto stran! A musím říct, je to skvělý pocit držet teď tu knihu v reálné podobě a číst to, co jsem napsala, že by se třeba mohlo opravit, a ono to teď opravu je. A to jsem vlastně předala jenom pár názorů. Nedokážu si představit, jak skvělé musí být držet tu knihu v ruce, když jste ji sami napsali!

 Tak jo, pro dnešek by to bylo asi vše. bylo to jenom takové krátké shrnutí, přemýšlím, že udělám ještě pokračování na to, jak to jde s tou druhou knihou, co vy na to?

 Xoxo Clara

You May Also Like

6 komentářů

  1. Tak to je super spolupráce,, gratuluji.

    Musím říci, že pojem betačtenář jsem slyšela poporvé :D

    Zase jsem o něco chytřejší :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju 😀 ano, je to skvělé, miluji knihy a tohle je jedna z cest jak poznat tu cestu k vydání

      Vymazat
  2. To je skvělý! Já jsem dvakrát četla povídky/knihy někoho jiného a taky zpětně napsala svoje názory a myšlenky. Je to zajímavý náhlednout pod pokličku něčeho nedokončeného.

    Jinak ta růže v tom kafíčku? Nádherný. To bych radši ani nevypila😁.

    ZAJÍMAVOSTI ZA ZÁŘÍ A ŘÍJEN 2019 I OBLÍBENCI

    OdpovědětVymazat
  3. Musím sa priznať, že o niečom takomto počujem po prvýkrát - ďakujem za ozrejmenie :) Znie to veľmi zaujímavo! :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to jsem ráda, že to někomu například otevřelo nové možnosti 😍

      Vymazat

Mé díky patří za každičký komentář tady. Jsem vám vděčná, že se vám článek líbil a teď ho tu odměníte komentářem...