SVATÝ VALENTÝN! KÝČ NEBO ROMANTIKA?

by - února 14, 2020




 Krásný dobrý den všem,

   původně jsem měla v plánu vydat úplně jiný článek, o cvičení, ale jelikož na mě od rána nedoráží nic jiného, než Valentýn, tak jsem se rozhodla udělat článek trochu tematicky.

 Když mě dneska tento článek napadl, přemýšlela jsem, jakým způsobem bych ho měla podat. Došla jsem k závěru, že vlastně nemůžu vyčlenit ani jednu věc, protože mám ohledně tohoto svátku takové smíšené pocity. Proto jsem se rozhodla zkusit to nějak objektivně pojmout a vyjmenovat klady i zápory, které na tomto svátku vidím.

 Abych řekla pravdu, už mě docela nebaví ti lidé, kteří neustále řeší, že to není český svátek, a tak by se neměl slavit. Myslím si totiž, že už jsme natolik propojeni s okolním světem, převzali jsme do naší řeči tolik slovíček z cizích jazyků, že je na každém člověku, zda bude slavit svátek, který tady sice nemáme, ale líbí se mu.

 Abych to vzala po popořádku a nezamotala se do toho, rozdělím tento článek na dvě části. První část bude, co se mi na tomto svátku nelíbí, protože jak se říká, to horší je lepší předem. Zakončím to naopak tou hezčí, ale také kratší částí.



 První věc, co mě na tomto dni štve asi nejvíce je, že nikdo nebere ohledy na ty, kteří jsou nezadaní. Vím, že to je svátek zamilovaných, ale nepřijde mi úplně ohleduplné všude cpát nápisy pro zamilované páry, nebo jiné věci, které vás jen utvrdí v tom, že tento den rozhodně protrpíte.

 Co mě může neskutečně vytočit, přijde mi to totiž jako naprosto nesmyslná věc, je dávání dárků od holek klukům. Zrovna dnes jsem se o tom bavila s kamarádkou. Kluci dárek "odbydou" kytkou, ale holky musí vždy vymyslet něco extra. Nemůžou přeci přijít a dát klukovi kytku, že? Ono totiž i když je ta kytka drahá, tak je to taková věc, nad kterou nemusí přemýšlet dlouho dopředu. Prostě jdou do květinářství a koupí kytku, většinou tedy aspoň tu, kterou má ta dívka ráda. Buďme tedy upřímní, připadá vám to fér?

 Věc, která mě na Valentýnu štve možná nejvíc, je vyznávání lásky PROTOŽE JE VALENTÝN. To když máte někoho rádi, milujete ho, tak mu to/ji řeknete jenom o Valentýnu? Proč si to prostě neřeknete jenom tak, protože to tak cítíte? Chápu, že ti lidé, co to říkají, to tak také v naprosté většině cítí, ale nemusí přeci dodávat, že je, a to cituji, toho Valentýna, tak bych ti rád/a řekl/a, že tě miluju... Jenom... Proč???

 Posílání milostných vzkazů. To je ovšem věc sama o sobě. O tom bych tady mohla mluvit dost dlouho, myslím tím, proč mi to vadí. Nejhorší mi tohle přijde ve škole. Asi jsme všichni zažili školu, která udělala takovou tu krabici pro ty lístečky na milostný psaníčka. Bylo to tak na základce, stalo se to i teď, na střední. Tohle mi osobně dost vadí. Mám pocit, že to nikomu neprospívá a jenom to dělá neplechy. Vím moc dobře, jak se ségry dnes těšily do školy, ale přišly zklamaní, protože žádné milostné psaní nedostaly... Přijde mi, že toto akorát porušuje sebevědomí toho daného člověka, nebo to v něm vyvolává ostych, protože co si budem... Ty lidi, co to rozdávají, si musejí přečíst, pro koho to je... Tudíž logicky ví, co tam bylo napsáno... Co si o tomhle myslíte vy?

 A poslední věc, která je u mě na seznamu "va", je zveličování tohoto svátku. Už jenom to, jak jste mohli v krámech čtrnáct dní dopředu najít věci na Valentýna, nebo jak to řeší někteří okolo vás, lidi na sociálních sítích. Věta, když je dneska toho Valentýna..., mě může po dnešku naprosto vytočit. Jak jste na tom s nervy vy?

 Teď už se ale přesouváme na ty hezčí, pozitivnější věci.

 Myslím si, že tento svátek má dobrou vlastnost v tom, že stmeluje. Lidi, pár, kamarádi, si sednou, aby ho spolu oslavili, aby oslavili společný vztah. To si myslím, že je dobrá věc, i když se dá dělat, měla by se dělat, i v průběhu roku.

 Když se vrátíme k těm dárkům, je to sice trochu klišé, ale komu by se nelíbilo dostat dárek? Navíc k tomu z lásky. Asi bychom ho chtěli všichni, že? 😂

 Když se nad tím tak zamyslím, už asi nedokážu najít další věc, co by mě na Valentýnu vyloženě zaujala. Asi nejsem ten typ, který by si tyto svátky užíval. Možná je to ale jenom tím, že nemám tu svou drahou polovičku, abych tento svátek mohla oslavit.

 Ocenila bych tedy, kdybyste mi do komentářů napsali, co si o tomto svátku myslíte vy, co se vám líbí, co ne a zda ho slavíte. 💛

 Děkuji! 😍

 Xoxo Clara

You May Also Like

4 komentářů

  1. Zajímavý pohled a počtení, je osvěžující vidět, že někdo nejde slepě za tím, že je ten svátek takový a makový, ale fakt nad ním přemýšlí.

    Zajímavý postřeh s tím svátkem jen pro zadané. Já jsem někde před časem narazila na pojetí, že je to svátek lásky v širším kontextu, a moc se mi to pojetí líbí. Natolik, že když jsem připravovala valentýnský bucket list, tak jsem ho pojala tak, že každý z bodů si lze úplně klidně užít i jako single.

    S těmi dárky, si myslím, hodně záleží na vztahu a jak to mají konkrétní dva lidé nastavené. My s manželem si darujeme jak kdy, jak co na tento svátek. Letos jsme si určili strop cca 300 Kč, manžel dostal romantickou sadu na víno (vývrtka a něco jako špunt, konečně nebudeme muset řešit, čím flašku zavřít, než si budeme dolévat, protože narvat zpět korek většinou nejde) - je to krásně tvarované (akorát ke svátku lásky) a rozhodně se to využije. Mně manžel daroval keramickou kočičku do sbírky, pár drobotinek též do sbírky a růži.

    S těma nervama a krámama už to dávno neřeším, protože by se člověk musel zvencnout pokaždé, když se blíží nějaký svátek :D Pamatuji si roky, kdy čokoládoví Mikulášové a čerti byly na krámech už od září - jakože cože? Tři měsíce předem? Těch 14 dní před Valentýnem je pořád o dost menší mediální masáž :D Ale jak říkám, už to prostě ignoruji, páč obchody to kolikrát fakt dotahují do extrému, ale člověk s tím stejně nic nenadělá.

    Jinak co si o něm myslím... Předně si myslím, že jakýkoliv důvod k oslavě je dobrý, ať už je to Valentýn, první máj a pusa pod rozkvetlou třešní, nebo cokoliv dalšího. Dostat dárek je též vždy hezké, i potěšit někoho dárkem :)

    S manželem ho slavíme po celou dobu, co jsme spolu, dřív trochu víc, ale i teď, po letech vztahu, si rádi předáme dárky, otevřeme sklenku vína a tak :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 💛 děkuji za skvělý a hlavně pořádně dlouhý komentář, v hodně věcech s vámi souhlasím. Jinak, dostala jste krásný dárek, je vidět, že daný člověk se nad ním opravdu zamyslel.

      PS: Ti čokoládoví Mikuláši jsou hrozní, vždycky mi nad tím zůstává rozum stát 😁

      Vymazat
  2. My se s pritelem domlouvame, jestli budem slavit nebo ne. Letos to řešíme večeři :) Loni byli darky maly. Je to každého volba a někde jsem četla,ze muzou slavit deti s rodici, kamaradky mezi sebou a tak. Ze to nemusi byt striktně pro páry :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, určitě to hodně záleží na domluvě 😊 spíš jsem psala z toho pohledu, jak k tomu přistupuje moje okolí, protože jsem v pátek poslouchala jenom řeči i párech atd ♥️😊 ale je dobré, že se někteří lidé dokáží dohodnout a užít si to i tak

      Vymazat

Mé díky patří za každičký komentář tady. Jsem vám vděčná, že se vám článek líbil a teď ho tu odměníte komentářem...